Kokemus tulevaisuuden taitojen kehittämisestä alkoi, kun lähdin Tekesin innovaatiosetelin turvin luomaan arvolähtöistä palvelustrategiaa: Hyvinvoinnin voimaantumispolkua. Yhdessäluovana palvelumuotoilijana kumppaninani oli Terhi Takanen, Yhdessäluomisen otteen kehittäjä CoCreators Oy:stä.
Meitä molempia kiehtoi voimaantuminen ja sen taustalla olevat teoriat. Terhi on kirjoittanut aiheesta teoksen Voimaantuva työyhteisö – miten luomme tulevaisuutta? Itse puolestani olen perehtynyt NLP-trainerinä valmennuksissani mm. tavoitteiden asettamiseen, minäkuvan vahvistamiseen, uskomusten muuttamiseen, omien rajojen tiedostamiseen sekä motivaatiotekijöiden tunnistamiseen.
Tavoitteenamme oli tutkia erilaisia tapoja voimaantua ja kehittää voimavarakartta sekä itsearvioinnin mittaristo. Kyseessä oli muutosohjelma, itsensä johtamisen polku, joka tähtää kestävään, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja merkityksellisyyteen.
Kestävä hyvinvointi – mitä se merkitsee?
Sitran mukaan kestävä hyvinvointi ulottuu ratkomaan uusia henkisen hyvinvoinnin haasteita, joissa korostuvat kuuluminen, onnellisuus, merkityksellinen elämä ja tekeminen. (Lähde: Sitran megatrendit 2016). Tämän näkemyksen pohjalta aloimme rakentaa voimaantumispolkua, joka yhdistää itsensä johtamisen, organisaation hyvinvoinnin ja yhteistyön.
Merkityksellisyys, voimaantuminen ja sisäinen kasvu
Työskentelyprosessimme oli intensiivinen ja ajoittain hämmentävä. Olimme jo prototyyppivaiheessa, ja oli syntynyt voimavarakartta, joka arvioi ajattelun, tunteen, toiminnan sekä fyysisen ja henkisen tasapainon 12 eri muuttujaa.
Koin kuitenkin olevani vasta alkumatkalla: Mitä tietoisuus on? Mitä voimaantuminen todella merkitsee? Olin tilanteessa, jossa rationaalinen ajattelu ei riittänyt – olin tietoinen jostakin uudesta, jota en vielä osannut pukea sanoiksi.
Sisäinen viisaus ja ei-tietäminen
Tämä palvelumuotoiluprosessi tarjosi minulle mahdollisuuden tutkia omaa polkuani. Otimme käyttöön Yhdessäluomisen voimapakan (Komulainen & Takanen) osana Yhdessäluomisen otteen nelivaiheista prosessia: tiedostaminen, vapautuminen, kirkastaminen ja harjoittaminen.
Tämä oli kutsu astua ei-tietämisen tilaan – paikkaan, jossa itsestään selviä vastauksia viivästytettiin ja syntyi uudenlaisia näkökulmia sekä yhteyksiä voimaantumiseen ja itsensä kehittämiseen. Tässä kokonaisvaltaisessa kasvuprosessissa tietoisuus oli keskiössä. ”
Luodessamme konkreettisia malleja, jotka tukivat luovuuden, intuition ja omien voimavarojen vahvistamista, syntyi valmennuspolku: Työelämän 12 tulevaisuuden taitoa sekä tänä syksynä niin Ilolla omaan voimaan https://tietoinentoimija.fi/ilolla-omaan-voimaan/kuin myös Johda itseäsi ja löydä merkitys https://tietoinentoimija.fi/johda-itseasi-ja-loyda-merkitys/ – verkkovalmennukset.
Työelämän 12 tulevaisuuden taitoa
Yhdessäluomisen voimapakan tulevaisuuden taitokortit avasivat minulle uusia tietämisen tapoja ja toimivat edelleen inspiraation lähteenä. Ne toimivat välineenä, jossa pureuduimme inhimillisiin metataitoihin, kuten hyvään suhteeseen itseen, yhteisölliseen vuorovaikutukseen, intuition hyödyntämiseen sekä läsnäoloon ja tietoisuuteen kohtaamisissa.
Palvelumuotoiluprosessissa oivalsin, että ajattelun tai tunteen muuttuessa syntyy uudenlainen suhde, kuva ja tietoisuus kokonaisuudesta. Löytyi vaihtoehtoisia ratkaisuja ongelmiin ja haasteisiin. Taito löytää dynaaminen tasapaino jatkuvassa muutoksessa elämiseen. Voimavara, johon voi tukeutua ihan joka päivä.
Päivitetty blogi vuodelta 2020 – Teila Tanner-Heikkilä