Ihmissuhteet vuorovaikutus onnellisuus

Onnellisen elämän avain. Oppeja maailman pisimmästä tutkimuksesta

Mistä onnellinen elämä lopulta koostuu? Tätä me jokainen olemme varmaan joskus tulleet pohtineeksi. Joo ja kyllä, raha tai maine ovat omalla laillaan tärkeitä nekin, mutta tiedämme senkin, etteivät ne tee ihmistä oikeasti ja syvästi tuntien onnelliseksi.

Maailman pisin tutkimus, Harvardin yli 85 vuotta jatkunut, yli kolmen sukupolven ajan kattava tutkimus vahvistaa sen, mitä moni meistä on tuntenut sydämensä sopukoissa, elämän suurin rikkaus on ihmissuhteet.

Harvardin yliopiston vuonna 1938 alkanut tutkimus on seurannut yli 2000 ihmisen elämää kolmessa sukupolvessa. Aluksi mukana oli sekä Harvardin ”paremman väestöosan” opiskelijoita että Bostonin vähäosaisia nuoria. Tutkimuksen edetessä osoittautui, että tulokset pitävät paikkansa myös laajemmassa kokonaisuudessa kuin vain alkuperäisissä tutkimusryhmissä.

Onnellisuuden salaisuus on ihmissuhteet

Tutkimuksessa selvisi, että lämpimät ja merkitykselliset yhteydet muihin ihmisiin ovat suurin onnellisuuden ja terveyden ennustaja. Ne, joilla oli vahvoja ihmissuhteita, elivät paitsi pidempään, myös terveemmin. Yksinäisyys puolestaan kulutti sekä mieltä että kehoa.

Miksi yhteydet muihin ovat niin tärkeitä?

Stressi on osa arkea, mutta sen vaikutukset eivät ole pysyvästi elämää heikentäviä, jos lähellä on joku, jonka kanssa jakaa taakkaa. Yksinäisillä ihmisillä keho näyttää olevan usein tai jopa jatkuvasti ”taistele tai pakene” -tilassa, joka vähentää niin fyysistä kuin henkistä hyvinvointia. Läheiset ihmissuhteet puolestaan palauttavat tasapainon ja luovat onnellisuutta.

Merkityksellinen työkin on palkitsevaa, mutta pelkkä uramenestys ei kanna, jos ihmissuhteet jäävät hoitamatta. Moni tutkimuksen osallistujista katuikin sitä, että antoi työn viedä heitä mukanaan ihmissuhteiden kustannuksella. Vahvat yhteydet toisiin ihmisiin ovat kuitenkin, tutkitusti, elämän kestävä perusta.

Kuinka rakennat hyvän elämän?

Harvardin tutkimus antaa meille konkreettisia vinkkejä, joilla voi lisätä hyvinvointia ja onnellisuutta:

1. Arvioi ihmissuhteesi

Pysähdy miettimään: ketkä ovat lähelläsi? Saavatko he sinut tuntemaan itsesi kuulluksi ja arvostetuksi? Onko suhteita, joita voisit vahvistaa?

2. Ota yhteyttä vanhoihin ystäviin

Yksi tekstiviesti, puhelu, sähköposti tai some -viesti voi olla alku uudelleenlöydetylle yhteydelle. Anna pieni hetki ajastasi ja katso, mitä tapahtuu.

3. Kehitä sosiaalista kuntoasi

Ihmissuhteet, kuten fyysinen kuntokin, vaatii säännöllistä huolenpitoa. Yhtä lailla säännöllinen yhteydenpito toisiin ihmisiin pitää suhteet elävänä ja lisää oman onnellisuutesi lisäksi myös toisten onnellisuutta.

4. Etsi yhteisiä kokemuksia

Aloita uusi harrastus, tai ota tavaksi jutella tuntemattomalle ihmiselle, aloita keskusteluita, kysy, kuuntele, jaa kokemuksia, ole empaattinen. Olipa kyse vapaaehtoistyöstä, liikuntaporukasta, satunnaisista tapaamisista ryhmissä, niin yhteinen tekeminen ja jakaminen lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Se luo myös turvallisuutta (ja vähentää pelkoja sekä mielen uhkakuvia) tukien perustarpeidemme täyttymistä ja luoden hyvän olon tunteita.

5. Ole avuksi muille

Kun annat omaa aikaasi ja osaamistasi, saat myös paljon takaisin. Esimerkiksi vapaaehtoistyö tarjoaa mahdollisuuksia luoda merkityksellisiä yhteyksiä toisiin, samankaltaisia asioita arvostaviin ihmisiin.

Voit aloittaa uudelleen joka hetki

Tutkimus osoittaa myös, että uusia alkuja voi tapahtua milloin tahansa. Erään osallistujan elämä muuttui, kun hän eläkkeelle jäädessä alkoi käymään kuntosalilla ja löysi sieltä ihmisiä, joista tuli hänelle merkityksellisiä läheisiä ihmisiä. Lämpimät ja syvät yhteydet toisiin voivat syttyä myöhemmälläkin iällä.

Jokainen hetki on siis uuden aloittamisen ja valinnan paikka. Lähde pienin askelin, ota yhteyttä johonkin vanhaan tuttuusi tai hyödynnä sosiaalisen median yhteyksiäsi. Muista, että tie onnellisempaan elämään alkaa yhdessä toisten kanssa.

Tiedätkö, mitkä osa-alueet elämässäsi ja työssäsi ovat sellaisia, joissa olet jo mestari? Haluatko myös tietää, millä alueilla sinulla on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä? Käy tekemässä ilmainen testi ”12 tarkistuspistettä itsensä ja arjen  johtamiseen.”

Kirjoittaja Reijo Mylläri

Artikkelilähde: The world’s longest study of adult development finds the key to happy living

Jaa tämä postaus