Search

Satu ’Sutu’ Markkanen saa tanssijat avautumaan itseilmaisulle

Tanssi vie mukanaan. Se on musiikin ja liikkeen liitto, jossa pää, sydän ja kroppa ovat yhtä. Tanssiessa kaikki muu jää taustalle. Mielentila muuttuu ja arkipäivän murheet häviävät. Voi päästä flow-tilaan ja keskittyä vain siihen, mitä juuri siinä hetkessä on kokemassa ja tekemässä. Tanssi rohkaisee ja auttaa meitä ilmaiseman itseämme mukavalla tavalla.

Satu Markkanen opettaa, innostaa ja kannustaa satoja tanssin harrastajia joka viikko. Hän on myös kehittänyt Bai­la­ti­no- ja Dan­Za­tu-tans­si­lii­kun­ta­tun­nit, joissa hän toimii edelleen kouluttajana, kehittäjänä ja koreografina.  

Tanssi sytyttää eloon

Sadun supertaito on kyky innostaa ja saada ihmiset tuntemaan, kokemaan ja avautumaan tanssin kautta itsensä ilmaisuun. ”Näen, kuinka musiikki koskettaa tanssijan sydäntä. He ikään kuin syttyvät eloon, tunteeseen ja läsnäoloon. Se on parasta työssäni ja siitä muistan, miksi olen lähtenyt tätä työtä tekemään”, hän sanoo.

”Minulla on myös sosiaalinen taito lukea tilanteita ja lähestyä ihmisiä omana itsenäni, rennosti, nauravana ja juuri sellaisena kun olen. Omaan hyvän tilannetajun, joka tukee opettamistani. Lähestyn kaikkia samalla tavalla kokoon tai ikään katsomatta. Osaan kehua ja kannustaa sekä myös vaatia oikeissa kohdissa. Tunneillani huomaan, kuinka stressi katoaa ihmisten kasvoilta, siellä voi unohtaa arjen huolet ja kiristykset.

Olen itse luontevasti läsnä kun opetan. Pyrin luomaan tunnelman sellaiseksi, että tunnilla on hyvä olla ja oppia. En tuomitse enkä rajoita ja suhtaudun kaikkiin ihmisiin samalla tavalla. ”

Musiikki, musiikki, musiikki

”Suurta iloa työssäni minulle antaa musiikki. Ihan parasta on saada ihmiset ”sekoamaan” musiikista ja tanssista. Tunnereaktiot voivat vaihdella itkusta nauruun. Nautin musiikista ja DanZatu -tunneilla innostan oppilaitani myös laulamaan mukana. Tans­sies­sa voi todellakin unoh­taa ikä­vät asi­at ja keskittyä täysin siihen mitä tekee. 

On ihana saada ihmiset rakastumaan musiikkiin tai artistiin sekä tanssi- ja musiikkityyleihin. Etsin erilaista musiikkia ja päivän fiilis ratkaisee valinnan. On mahtavaa löytää myös uusia biisejä ja nähdä, kuinka vaikeatkin kappaleet aukeavat tanssijoille, kun niitä selittää.”

Aistin ilmapiirin

Satu on aina ollut hevosihminen. ”Hevonen vaistoaa herkästi ilmapiirin ja energian, jolla sitä lähestytään. Niin minäkin.

Olen herkkä aistimaan ja lukemaan tilanteita, Satu kertoo. ”Olemme toisten opettajien kanssa puhuneet siitä, miten huonon energian vaistoaa helposti. Kummallista, miten vaikka kuudenkymmenen ihmisen porukasta, näet juuri sen, yhden, joka on vähän huonolla fiiliksellä, hän ei esimerkiksi hymyile yhtään. Tätä huonoa energiaa ei voi ottaa itseensä. Onneksi tanssi ja musiikki tekevät taikojaan.”

”Opettajana innostan ja saan ihmiset vapautumaan. On upea katsoa, kuin ihmiset kokevat tanssin kautta olevansa elossa, fiiliksessä ja läsnä. Tunneilla aito kohtaaminen, hyvä musiikki ja hyvä fiilis, saa ihmiset vapautumaan ja unohtamaan ikävät asiat. Parasta työssäni on kokea ja nähdä aitoja tunteita.”

Mitkä tilanteet aiheuttavat stressiä?

Opettaessaan Satu on itse koko ajan keskiössä. ”Ryhmiä vetäessä pitää olla luova ja keksiä koko ajan jotakin uutta. Jos olen itse väsynyt ja ryhmä on ujo, niin se välillä rasittaa. Eniten minua stressaa ihmisten puhumattomuus ja sulkeutuneisuus, koska silloin heihin ei saa kontaktia. He eivät ole elossa.”

”Myös sellaiset tilanteet stressaavat, joissa tuntuu siltä, että oma tieto-taito loppuu tai jos joku haastaa oman osaamiseni. Joskus oppilaat vertailevat ja ”pudottavat” opettajan sanomalla, että mun toinen opettaja sanoi näin. Tällaiset tilanteet tulevat aina vähän yllätyksenä. En usko, että kukaan tykkää siitä, että osaaminen haastetaan omalla työpaikalla.Jokainen tunti mennään kyseisen opettajan tyylillä ja kaikilla opettajilla on oma hyvä osaaminen taustalla. Piste.”

”Työ on kokonaisvaltaista ja vaativaa, vaikka joku kokee, että se on ”vain” tanssinopetusta. Teen töitä ihmisten kanssa ja joskus on oltava erakko ja vetäydyttävä. Minä vetäydyn tallille. Hevosten läsnäolo rauhoittaa mieltä.”

Mistä tasapainoa elämään?

Sadulle tasapainoa tuovat perhe, ystävät ja työ. ”Tässä ajassa, missä ympäristö ja tavat olla yhteydessä toisiin ovat muuttuneet, joutuu miettimään uudelleen sitä, mikä elämässä on tärkeätä. Minulle elämäntasapaino syntyy siitä, että olen terve ja hyvällä tuulella, olen luova ja voin levätä tarpeeksi. Tärkeää on myös se, että hyvät ystävät ovat lähellä. Minun ei tarvitse matkustaa ulkomaille, riittää, että pääsen matkustamaan kotimaassa, vaikka jonnekin järven rannalle.

Satu ”Sutu” Markkanen hevonen
Läsnäoloa parhaimmillaan Satu, Lucky sekä Siiri ja Demi tarkkailemassa.

Minulle tasapaino tarkoittaa myös jaksamista ja ihmisten tukea. Talli on minulle myös paikka, joka tuo tasapainoa. Hevonen on minun voimaeläimeni. Kuvassa olen Luckyn sekä koirieni Siirin ja Demin kanssa. Hevoset tuovat minulle läsnäoloa ja rauhaa. Tajusin juuri, että en ole harrastanut ratsastusta kahteen vuoteen. Käyn talleilla kyllä viikoittain, sinne on aina kiva mennä. Siellä minut otetaan vastaan juuri sellaisena kuin olen. Hevoset suhtautuvat kaikkiin ihmisiin samalla tavalla.”

Minkä supervoiman tai taidon haluaisit antaa oppilaillesi ja työyhteisöllesi?

”Oppilailleni haluaisin antaa taidon ja kyvyn heittäytyä ja ilmaista itseään. Uskaltakaa kaivaa tunteet esiin! Uskaltakaa heittäytyä ja uskaltakaa nauttia! Nämä ovat asioita, joita toivon oppilailleni.”

Satu haluaa innostaa myös miehet tanssimaan. ”Käytän pareja opettaessani paljon mielikuvia ja esimerkkejä.Osaan kehua ja kannustaa, sekä myös vaatia oikeissa kohdissa. On upea nähdä, kuinka miehet oppivat viemään ja itsetunto kasvaa.”

Työyhteisö ja kollegat saavat kiitosta

Työyhteisössä HSDS (Haapalainen SuutariJääskö Dance Studios Oy) riemuitsen nuorten opettajien kanssa työskentelystä esimerkiksi Eemeli Tusa, jonka kanssa vedämme yhdessä paritanssitunteja. Eemelillä on mieletön tämän päivän tieto-taito tanssista ja se yhdistettynä omaan osaamiseeni on tosi antoisaa. Tykkään siitä tosi paljon. https://www.hsdancestudios.fi/hsds-home/

Sir­pa (Suu­ta­ri-Jääs­kö) ja Juk­ka (Haa­pa­lai­nen) ovat mi­nul­le suu­ri ins­pi­raa­ti­on läh­de. Luo­vuu­te­ni kup­lii, kun imen hei­dän työs­ken­te­ly­ta­po­jaan. On upeaa, että meillä on Suomessa näin korkeatasoista opetusta ja paikka, jossa voi treenata, oppia ja kasvaa tanssijana. Opettajana olisi hieno käydä myös muiden tanssinopettajien tunneilla. Voimme kaikki oppia toisiltamme. Tähän aika ei vain riitä.

Movessa (Move Wellness Center) olen opettanut jo kaksikymmentä vuotta. Tästä saan kiittää Teresaa (Teresa De Rita-Cavlek), joka pyysi minut tanssiopettajaksi salille sekä kaikkia oppilaitani, inspiroitte minua jatkuvasti. ”Movessa koen lämpimän ja välittävän yhteisöllisyyden erittäin vahvasti. Vuorovaikutus toimii ja movelaisten kanssa voin kokeilla kaikkia uusia koreografioita, liikkeitä ja musiikkia. Moven ilmapiiri on tosi salliva ja välittävä”.   https://www.move.fi/

Satu pohtii, mitä tarkoittaa olla tietoinen toimija

”Tämä on hieno kysymys. Tietoinen toimija on sellainen ihminen, joka avoimin sydämin, aitona, kohtaa tilanteet ja ihmiset. Hänellä on korvat auki. Hän huomioi ympäristön, katsoo ympärilleen, eikä kulje laput silmillä.

Hän ei halua tietoisesti satuttaa ketään, on hiljaa, kun ei ole samaa mieltä. Ei möläyttele, vaan mietti mikä ovat sanojen ja tekojen seuraukset.

Myös ystävällisyys on tietoista toimijuutta. Hän tiedostaa ja toimii mahdollisimman ystävällisesti ja reilusti. Tietoinen toimijuus on positiivinen asia. Ollaan todellakin silmät auki, eikä kuljeta ohi. Autetaan ja ollaan avuksi.”

Tanssiliikunta hellii myös aivoja

Kaikki liikunta hellii aivoja, mutta tanssi on ylitse muiden. Aivot voivat hyvin, kun keho ja mieli voivat hyvin. Tanssin vaikutusta hyvinvoinnille on tutkittu laajasti. Myös musiikin vaikutus näkyy tanssijan aivoissa selvästi. On mahdollista, että tanssiminen aktivoi syviä aivoalueita, jotka hallitsevat mm. tunne-elämää, muistia ja sosiaalista vuorovaikutusta. (1)

Tanssissa kosketus, yhteistyö, liike ja musiikki ovat kaikki yhtä tärkeitä. Tanssi lisäksi yhdistää ja kiinnostaa eri-ikäisiä ihmisiä. Aivot virkistyvät, kun liikunnan aikana erittyy aivojen henkistä toimintakykyä kohottavia mielihyväaineita, endorfiineja. Musiikki aktivoi aivojen tunteiden käsittelyyn liittyviä alueita ainutlaatuisella tavalla. 

Sadun lempimusiikkia

 ”Kuuntelen musiikkia laidasta laitaan, fiiliksen mukaan.” Tässä yksi lista kuunneltavaksi:

  1. Maykel Blanco y su Salsa Mayor: Te Escapaste
  2. Giraldo Piloto & Klimax: Adios Amor
  3. Rey Ruiz: Mi Tentacion
  4. David Bisbal: Buleria
  5. Calle Real: Ya Lo Se
  6. Ricky Martin: Fiebre                                  
  7. Johanna Pakonen: En kasvojas muista
  8. Prince: Bay I´m a Star
  9. E-Type: Angels Crying
  10. Gente de Zona, Marc Anthonty: Traidora
  11. Johnny Sky: En Todo Fuiste la Mejor
  12. Leslie Grace: Peligroso Amor
  13. Sami Pitkämö & UMO: Sinulle lauluni teen
  14. Yölintu: Mä putoan
  15. Jenni Vartiainen: Keinu
  16. Kasmir: Miami
  17. Juan Formell y Los Van Van: La Buena

Hymyllä Satu.

Teila Tanner-Heikkilä haastatteli ystäväänsä, tanssinopettaja Satu Markkasta.

Musiikin vaikutus näkyy tanssijan aivoissa selvästi

(1) Lähde: Hanna Poikonen, Helsingin yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta, väitöskirja 2018: Dance on Cortex – ERPs and Phase Synchrony in Dancers and Musicians during a Contemporary Dance Piece

Jaa tämä postaus