Search

Merkityksellisen työn kaksi vaakakuppia

Merkityksellisyys on yhteydessä sitoutumiseen sekä tehokkuuteen. Työn merkityksellisyyttä motivaatiotekijänä on tutkittu laajasti. Ristiriitoja syntyy, jos organisaation tavoitteet ja tekemisen tavat eivät tue yksilöiden henkilökohtaista tunnetta merkityksellisyydestä.  

Merkitysristiriita omassa työroolissa

TTässä Jaanan kuvaus siitä, kun hän kuvaa omaa merkitysristiriitaansa työssä. ”Pidän työstäni, toimin myyntipäällikkönä keskisuuressa yrityksessä pääkaupunkiseudulla. Nautin erityisesti asiakaskontakteista ja siitä tunteesta, kun asiakas kiinnostuu tuotteesta, kuuntelee, tekee kysymyksiä, olemme samalla aaltopituudella. Tiedän, että kauppa tulee sisään. Mutta, kun minun täytyy mennä takaisin toimistolle, niin jo ovella tuntuu siltä, että kutistun, kohtaan ikään kuin näkymättömän seinän. Avokonttori, ilmapiiri tuntuu etäiseltä ja kylmältä. Ihmiset puhuvat puhelimessa, kukaan ei nosta päätään, ei tervehditä. Hyvä olo häviää. Motivaatio, hyvä tunne karkaa. On vaikea keskittyä ja aloittaa tarjouksen teko, haen kupin kahvia. Miksi ihmeessä näin tapahtuu?” Hän kysyy minulta.

Mikä ”tappaa” motivaation?

”Tuntuu, kun kutistuisin, astun työrooliin, sellaiseen, jossa muut näkevät minut. Suoritan, olen tehokas, tavoitteellinen, aikaansaava. Olen myös kriittinen, varsinkin omalle työlleni. Kriittisyys korostuu. Haluan tehdä asiat mahdollisimman hyvin. Miksiköhän minulla on tällainen suorittava työrooli päällä? Miten saisin yhdistettyä asiakastyöstä sen hyvän ilmapiirin ja motivaation muuhunkin työhön?” Jaana pohtii.

Miten kuvailet itselle merkityksellistä työtä? 

”Merkityksellinen työ on innostavaa, kiinnostavaa ja se luo yhteyden muihin. Siinä on osallisuus ja yhteys muihin monella eri tasolla. Yhteys asiakkaisiin, kollegoihin ja itseen. Teemme yhteistyötä, en ole itse keskipisteessä, vaan työni vaikuttaa muihin. Tämä tuntuu tosi hyvältä, pääsen pois suorittavasta roolista, tulee hymy huulille. Työn pitäisi tuntua tällaiselta. Merkitys ikään kuin laajentaa omaa kuvaani työstäni ja siitä mitä teen.”

Mielestäni hän onnistui hyvin kuvaamaan itselleen merkityksellisyyttä tuovat tunteet: innostus, kiinnostus ja yhteys laajempaan kokonaisuuteen. Parhaimmillaan Jaanan kokemus merkityksellisyydestä synnyttää vahvan sisäisen motivaation ja sitoutumisen omaan työhön.

Mitä ollaan tekemässä ja miksi?

Parhaita työyhteisöjä vahvistaa vahva yhteinen käsitys siitä, mitä ollaan tekemässä ja miksi? Ja kun siihen lisätään oma intohimo, osaaminen ja merkityksellisyyden kokeminen, työ rikastuu. On hyvä tunnistaa oma osaaminen ja omat merkitystä tuovat asiat.

Minkälaisia tunteita tai asioita sinä liität merkityksellisyyteen?

Minkälaista osaamistasi se nostaa esille?

Voit kirjoittaa ne itsellesi ylös ja jakaa ne myös kommentit –osiossa.

Tutkimusten mukaan on kaksi asiaa, joiden kautta työn arvokkuus ja merkityksellisyys syntyvät: mahdollisuus toteuttaa itseään ja mahdollisuus tehdä työnsä kautta jotain hyvää. (Frank Martela, Filosofian Akatemia).

Ihmisten omien arvojen ja arvostusten mukainen elämä on merkityksellistä.

Jaa tämä postaus